Sunday, December 23, 2007

Pesanan Imam Al-Ghazali

Setiap pagi hari, sesudah melakukan solat subuh, seharusnya kita meluangkan waktu dan hati barang sesaat untuk membuat perjanjian dengan diri, seperti juga seorang saudagar membuat perjanjian dengan seorang rakan yang akan memperdagangkan barangnya. seraya akan mengosongkan kedainya sebentar daripada pembeli.

kita tegaskan kepada diri: wahai diri, barang daganganku hanyalah umurku ini. bila dia habis, maka habis pulalah modalku, dan aku tidak boleh lagi berdagang maupun mencari laba (keuntungan). sekarang hari yang baru telah diberi tuhan kepadaku dan tuhan telah berkenan mengundurkan ajalku. kalaulah Dia mewafatkan aku, tentu aku akan mengangankan untuk dikembalikan ke dunia walaupun satu hari sahaja agar aku dapat beramal soleh. wahai diri, janganlah disia-siakan hari yang sehari ini!! setiap tarikan nafas adalah satu permata yang tiada ternilai harganya."


ihya' ulumuddin

perumpamaan yang diguna oleh imam al-Ghazali amat bertepatan sekali berkaitan umur kita. ibaratkan diri kita sebagai seorang saudagar ataupun businessman la, nescaya dalam kotak pemikiran kita akan memikirkan keuntungan. sama jugalah kehidupan kita.

teringat di waktu sekolah menengah dahulu, perumpamaan yang slalu dibawa oleh muzakkir ; jikalah pahala yang diberi atas amalan-amalan soleh ini dijelmakan dalam bentuk wang, cntohnya sekali berzikir akan jatuh depan mata rm10, maka ramailah yang akan berlumba2 membuat kebaikan. begitu juga kiranya balasan terhadap mungkar diberi on the dot umpama perangkap lalat di kedai (yang lampu warna biru), nescaya ramai meninggalkan mungkar. tetapi semua itu tidak dizahirkan untuk menguji keimanan kita kepadaNya. hakikatnya, seperti yang kita percayai, setiap amal yang dilakukan, pasti ada ganjaran-Nya.

Saturday, December 22, 2007

Zaman muda;-)Zaman skolah dulu.. haha, rindu those days. mana la rakan2 yang bersama2 dalam video ni sekarang yer?? yang tau mudzil adalah ex-ydp mpputp.. congrats!!!

Friday, December 21, 2007

Nasyid best!!ya Allah, hati-hati ini begitu gelap dari nur iman.. bantulah kami meredahi kehidupan duniawi yang penuh pancaroba ini.
ya Allah jangan lah biarkan kami terlalu leka dengan tipu daya dunia ini..

Thursday, December 20, 2007

Selamat Hari Raya Qurban

belas ihsan ibnuishak.blogspot.com
Kehadiran eidul adha perlu memberi signifikan dan kesan dalam diri kita sebagai pejuang dan penyambung dakwah Rasulullah s.a.w. teringat saya kepada satu teka-teki yang dilontarkan oleh ustaz saya semasa zaman persekolahan dahulu. soalannya berbunyi siapakah orang paling popular di dunia? kami yang pada ketika itu menjawab dengan pelbagai nama kerana menganggap ustaz tersebut hanya ingin bergurau. akhirnya ustaz tersebut memberitahu 2 nama iaitu nabi Ibrahim a.s. dan juga Nabi Muhammad s.a.w. Alasannya? kerana kedua-dua nama ini pasti tidak lekang daripada bibir umat islam paling kurang 5 kali sehari. (solat la)


kehadiran eidul adha menyingkap peristiwa bersejarah nabi Ibrahim a.s. bersama anak kesayangan baginda nabi Ismail a.s. Nabi Ismail merupakan anak nabi Ibrahim bersama Siti Hajar. Keimanan pada-Nya dan kasih sayang seorang bapa diuji oleh Allah dengan perintah untuk menyembelih nabi Ismail a.s. berdasarkan firman-Nya dalam surah as-shaffat : 101-111. secara ringkasnya, ayat ini menceritakan keadaan di mana nabi Ibrahim a.s. berkata kepada nabi Ismail bahawa baginda telah bermimpi agar menyembelih nabi Ismail dan bertanyakan pendapat anak kesayangan-Nya itu. maka balas nabi Ishak a.s. agar bapanya mengerjakan apa yang telah diperintahkan oleh Allah kepadanya. maka di sinilah Allah s.w.t. telah menunjukkan kebesaran-Nya. anaknya nabi Ismail telah ditukarkan oleh-Nya dengan seekor biri-biri.


daripada kisah yang ringkas ini, dapat kita saksikan kebesaran Allah dan ketaatan hambanya dalam melaksanakan perintah-Nya. antara dua kasih, nabi Ibrahim dan anaknya meletakkan kasih kepada Allah lebih utama dalam kehidupan.


bersempena eidul adha ini, mari kita sama-sama koreksi diri kita, sejauh mana kita meletakkan pengorbanan kita demi agama ini, sejauh manakah kasih kita pada-Nya, bnyak manakah yang telah kita sumbangkan demi agama ini. saya cukup yakin jika dibuat kajian tentang sejarah qurban ini, pasti ramai golongan muda gagal menceritakan kisah nabi Ibrahim dan anaknya ini. maka, uidul adha hanya berlalu begitu sahaja. umpama hari-hari perayaan biasa bagi umat Islam tanpa penghayatan yang sebenar. walaupun mungkin ada disebut dalam khutbah selepas solat sunat, tetapi sejauh manakah ia mampu menusuk hati-hati umat islam yang kian gelap ini.

Sunday, December 16, 2007

Penggunaan otak yang optimum - siri 2


Saya menerima beberapa kiriman sms bertanya tentang strategi mengingat yang kedua. Akhirnya Berjaya juga saya siapkan strategi ini untuk dikongsi bersama. Sebelum kita teruskan, pernahkah anda mendengar cerita mat jenin? Ringkasnya sedang dia memanjat pokok kelapa, dia beangan-angan untuk menjadi kaya. Maka lahirlah ‘malay saying’ angan-angan mat jenin. Sebenarnya mat jenin adalah orang yang hebat. Silapnya ialah tidak kena pada waktunya ketika dia berangan-angan. Dia telah memikirkan perancangannya pada masa akan datang dan dia telah menggambarkan segala2nya dalam mindanya.

Teknik kedua ini bukanlah berkaitan memasang angan-angan. Tetapi ia dipanggil teknik visual atau bayangan minda. Mari kita adakan sedikit ujian. Perhatikan senarai pasangan perkataan-perkataan di bawah dalam masa 1 minit. Kemudian tanpa melihat semula, cuba anda senaraikan perkataan-perkataan tersebut bersama pasangannya.

Kucing-cawan
Rokok-anjing
Butang-kayu
Atap-angin
Daun-cermin
Batu-otak
Roda-langsat
Kawat-buku
Motor-cahaya
Padi-besi
Komputer-papan
Baju-ikan
Kerang-lori
Kasut-kapal
Basikal-kura-kuraSaya percaya sekiranya seseorang hanya membacanya tanpa menggunakan apa2 teknik mengingat yang tertentu, sudah pasti sukar baginya untuk mengingati semua pasangan perkataan di atas. Namun sekiranya kita mampu melakukan banyangan minda, kita mampu meningkatkan penggunaan otak kita secara interaktif kerana kita sebenarnya telah menggunakan otak kanan dan otak kiri. Menurut Profesor Madya Haji Ab. Fatah b. Hasan, kajian telah menunjukkan bahawa pelajar yang menggunakan teknik ini dapar menigkatkan ingatan jangka pendeknya kepada 12% berbanding pelajar yang tidak menggunakan teknik ini. Peningkatan ini menurut beliau akan meningkatkan pula daya ingatan jangka panjang sebanyak 26%. Walau apa pun angka peratusan yang diberi, saya percaya teknik ini memang mampu membantu daya ingatan seseorang pelajar.


Sebagai contoh, pasangan perkataan-perkataan yang pelik di atas dihubungkan dengan membayangkan seekor kucing menyorok dalam cawan, atau minum menggunakan cawan dan sebagainya. Daya ingatan pelajar yang menggunakan teknik bayangan ini akan meningkat berbanding pelajar yang membaca senarai perkataan tadi secara berulang-ulang dan kuat. Peratusan daya ingatan dengan menggunakan bayangan minda ini adalah tinggi berbanding cara kedua walaupun bayangan tersebut tidak jelas.


Setakat ini dahulu. moga-moga teknik ini sedikit-sebanyak dapat membantu.

Ziarah!!!

Semalam rakan sebilikku sibuk mengemas compartment dia. Hehe, banyakla habuk yang Berjaya disapu bersih. Teringatla pada blog ni yang dah dua minggu tak di’update’kan. Ntah kenapa ntah. Semalam juga saya berkesempatan menziarahi ustazah zaidah yang mengajar saya bahasa arab sewaktu di tingkatan 6 dahulu. Alhamdulillah bukan sahaja dapat berjumpa dengan ustazah tetapi dapat juga bertemu rakan lama yang telah tamat pengajiannya di US. Dapat la jugak saya mengambil semangat daripada dia untuk meneruskan pengajian saya di peringkat master dan phd kelak. Doa2kan saya Berjaya, insyaAllah.

Rupa-rupanya ustazah mengalami penyakit ‘misteri’. Semuanya gara-gara sikap manusia yang ingin mencapai sesuatu tetapi memohon pertolongan daripada ‘orang’ yang salah. Apa2 pun, menurut suami ustazah, semuanya dah ok. Cuma ustazah masih lagi trauma. insyaAllah, kita sama-sama doakan ustazah cepat pulih seperti sediakala yer.

Tiba di Klang, saya dapat rasakan suasana yang jauh berlainan daripada UIA. Rindu pada sistem pentarbiahan di KISAS yang pernah saya lalui satu waktu dahulu. Saya berbangga dan berterima kasih kepada guru-guru dan sebior-senior saya dahulu yang membentuk saya. Alhamdulillah Allah gerakkan hati saya untuk ke sana dahulu. Walaupun asramanya semalam sunyi (sbb bdk2 tengah cuti), tapi dapatla teringat zaman-zaman belajar di sana dulu.

Harapan pada junior yang masih berada di KISAS agar dapat meneruskan dan mempertahankan keunikan di KISAS nih.

Tuesday, December 4, 2007

Semester 2 kembali!!

Selamat Kembali ke Taman Ilmu dan Budi, UIAM.
SALAM PERJUANGAN BUAT TEMAN-TEMAN SEKALIAN!!

Saturday, December 1, 2007

Penggunaan Otak Yang Optimum!!!

Pernahkah anda mengalami keadaan yang mana anda mengulangkaji pelajaran semalaman, anda menghafal apa yang anda pelajari untuk peperiksaan pada keesokan harinya? Kemudian sewaktu di dewan peperiksaan anda gagal mengeluarkan apa yang ada hafal sebelum2 ini? Atau anda banyak menghafal, tetapi hanya sedikit sahaja yang anda kenalpasti ‘melekat’ dalam otak anda?

Segala persoalan di atas adalah perkara yang kerap bermain dalam fikiran para penuntut baik di peringkat sekolah menengah mahupun di universiti terutamanya di saat-saat menghadapi peperiksaan. Adakah otak manusia akan semakin berkurangan kapasiti dan kemampuannya apabila kita meningkat dewasa? Mari kita bincang bersama-sama.

Tahukah anda bahawa otak manusia dewasa mengandungi 10 billion neuron? Mari kita bandingkan dengan otak seekor lebah. Otak seekor lebah hanya mempunyai 900 neuron. Namun dengan otak yang sekecil itu, lebah mampu menjalankan pelbagai kegiatan luar biasa seperti membina sarang, memproses madu yang amat bernilai, menganalisis cahaya suria untuk menentukan arah tujunya dan sebagainya. Mari kita bayangkan apa yang mampu dilakukan oleh manuisa dengan kapasiti otak yang berpuluh-puluh kali ganda besarnya daripada otak lebah.


Secara teorinya, kita diajar bahawa otak manusia mempunyai 2 bahagian utama iaitu otak kanan dan otak kiri. Rata-rata manusia biasa banyak menggunakan sebelah otak sahaja dalam kehidupan seharian dan jarang sekali mengintergrasikan kedua2 otak yang dipercayai mampu memberikan impak yang jauh lebih baik. persoalannya, bagaimanakah kita dapat menggunakan kedua-dua belah otak kita???TEKNIK MENGINGAT

Saya ingin berkongsi dengan sidang pembaca sekalian beberapa strategi yang saya amalkan dalam proses mengingat. Secara ringkasnya saya mengklasifikasikan teknik2 ini kepada 6 teknik utama iaitu permulaan, pengakhiran, bayangan, hubungan, unggulan dan tinjauan.

Permulaan & Pengakhiran

Sebelum saya meneruskan dengan lebih lanjut, mari kita sama-sama perhatikan senarai perkataan di bawah dalam masa 20 saat dan uji ingatan anda dengan cuba menulisnya semula tanpa mengikut urutan:

Kucing
Sungai
Rumah
Buku
Kaki
Air
Pokok
Pintu
Baju
Kuda
Bunga
P. Ramlee
Angin
Pisang
Cantik
Tahun
Burung
Hitam
Terbang
Tinggi
Kasut
Laut
Lampu
Kertas
Payung
Jam
Daun
Pinggan
Gemuk
Putih


Baiklah, saya percaya adalah tidak mungkin dapat ditulis kesemuanya. Menurut kajian, seseorang mungkin dapat menulis perkataan2 yang berada di permulaan dan akhiran berbanding yang berada di tengah2. sungguh mudah menulis semula perkataan-perkataan kucing, sungai dan rumah berbanding perkataan-perkataan seperti angin, pisang, cantik dsb. Perkara ini di panggil the primary effect dan the recency effect.

Perkara ini turut berlaku semasa kita berada di dalam kelas. Kebiasaannya kita dapat menumpukan perhatian sewaktu di permulaan kelas dan beransur2 rendah penumpuan kita. Akhirnya, penumpuan kita akan meningkat semula pada penghujung kelas. Secara praktikalnya, kita perlu menyedari hakikat ini dan cuba menyusun jadual ulangkaji kita dengan mengambil kira faktor ini. Contohnya, kita mempunyai 3 jam untuk mengulangkaji. Jika kita mengulangkaji secara berterusan selama 3 jam ini, kita hanya akan mampu mengoptimumkan ingatan kita pada dua tempat iaitu pada awal dan akhir tempoh 3 jam tersebut. Sebaliknya, jika kita pecahkan 3 jam ini kepada 3 unit masa, kita akan dapat menggandakan ingatan kita kepada 3 kali ganda. Teknik ini dikenali sebagai Basic Rest Activity Cycle.

Contohnya,
45 minit belajar dan 5-8 minit rehat (unit masa petama) – awal & akhir masa
45 minit belajar dan 5-8 minit rehat (unit masa kedua) – awal & akhir masa
45 minit belajar dan 5-8 minit rehat (unit masa ketiga) – awal & akhir masa

Dengan mengaplikasikan teknik ini, penggunaan otak dapat dioptimumkan pada ketiga-tiga unit masa iaitu pada unit pertama pengawalan dan pengakhiran waktu belajar, begitu juga yang kedua dan ketiga.

Rehat pada peghujung setiap unit masa adalah amat penting. rehat dalam ertikata merehatkan minda dan fizikal kita sepenuhnya daripada bahan pembelajaran. Kita boleh berehat dengan bersiar-siar sebentar mengambil udara segar atau melakukan latihan penjernihan minda. Kajian telah menunjukkan ingatan manusia akan bertambah selepas berehat pendek. Perkara ini dapat meningkatkan ingatan terhadap bahan yang telah dipelajari dan juga peningkatan ingatan terhadap bahan yang berikutnya.


Saya berharap teknik ini mampu membantu sahabat-sahabat semua dalam pembelajaran.. Untuk teknik-teknik berikutnya, insyaAllah akan saya usahakan perkongsian pada masa2 akan datang. Where there is the will, there is a way!!

Tuesday, November 27, 2007

Serojaa very beautiful voice from ust akhil hayy. this song is dedicated to all my fellow friends. may it can help us to be a better person in this world and hereafter. let us ensure our acts go inline with the shariah. insyaAllah.

BERSIH Rally

bagi diriku, ia amat2 memalukan. komentar yang diberi tidak mengira hubungan antarabangsa antara negara. harus diingat stesen televisyen yang menemubual yb menteri ini merupakan stesen televisyen antarabangsa. sudah pastinya negara-negara yang disebut oleh beliau menyaksikan seorang menteri Malaysia 'undermined' negara mereka (pakistan, myanmar). perkara kedua yang paling saya sedihi ialah yb yang ditemubual ini gagal menjawab soalan2 yang ditujukan dengan baik malah memberi respon dalam keadaan yang cukup emosional. fikir2knla.

Thursday, November 22, 2007

Erti hidup pada memberi...


Dalam saya tengok2 folder SRC tu, saya pun terbukala gambar2 program yang kami jalankan di rumah nur salam. Rumah ni terletak di chow kit. Ada ape yer kat rumah nih?? Ha, kat sini la ditempatkan kanak2 dari pelbagai kes. Mereka ni kalau tidak dijaga, lagaknya akan jadi kanak2 jalanan. Jdnya, rumah ni menyediakan tmpat perlindungan bagi kanak2 yang terbiar di sekitar chow kit.

Masa malam sebelum bertolak ke sana macam2 perkara bermain dalam fikiranku. Maklumla, dah saya diamanahkan untuk conduct modul n sgl2nya. Maklumat awal yang sampai di telingaku ialah ada di kalangan mereka ni yang agak ‘liar’ sket. Ada yang pernah menjadi mangsa kepada nafsu buas lelaki, ada yang dipaksa bersama2 menolong maknya melacur dan sbg. Ish, mlm tu saya tak lena tidur sbb memikirkan mad’u yang akan aku hadapi keesokan harinya. Macam mana saya nak 'handle' semuanya.. saya bukanlah pelajar yang mendalami ilmu2 psikologi. Walaupun ada sesikit pengalaman ‘conduct’ program2 motivasi, tapi kali ni mad’u yang saya bakal hadapi cukup bebeza.

Saat yang dinantikan pun tiba. Selesai solat subuh, saya memanjatkan doa padaNya memohon kekuatan, kebijaksanan dan keikhlasan. Saya berdoa moga2 program yang kami anjurkan di sana dapat memberi sedikit kesan kepada mereka. Bak kata pepatah, apa yang tidak dapat dilakukan semuanya, janganlah ditinggalkan semuanya.

Setibanya di sana, kami cuba melayan karenah adik2 di situ. Perkara pertama yang ada dalam mindaku ketika itu ialah bagaimana untuk bagi mereka dapat menerima kami dengan hati yang terbuka. Yang menariknya exco ‘international’ pun turut seta. Thanks my dear friends (bro hazraat n bro faysal). Semestinya program dikendalikan dalam bahasa melayu. Mujurlah kedua2 sahabat saya ni boleh faham sket2 bahasa melayu. saya pun tak sangka yang mereka berdua pun mampu bergaul mesra dengan adik2 di sana.

main guli!!


Program secara rasminya bermula apabila en. Raja Azizan memberi ucapan mengalu-alukan kedatangan kami. Daripada ucapan beliau, beliau amat berbesar hati sekiranya ramai golongan muda terutamanya yang masih belajar di menara gading dapat datang dan menjalankan program bersama2 adik2 di sana. Habis sesi ucapan tu, the real challenge pun bermula.

En. Raja Azizan mengalu-alukan kedatangan
Dalam mndengar ucapan, kepala ligat memikir
Comelnyer.... adik2 nih (hehe)
Ha, cepat buat jet kertas. kreatif jgk adik2 ni

Ok, skrg abg nak adik2 baling jet2 tadi =)
Jangan berebut2..beratur2, sume dapat


Fuh.. mmg mencabar. biasanya bila pergi buat program2 motivasi, kita akan ada peserta yang peringkat umurnya lebih kurang sama. yang ni dari yang umur 5 thn smpai la dah sekolah menengah. tapi alhamdulillah, saya rasakan kepuasan sbb inilah pengalaman saya dalam medan dakwah. kami sempat menunaikan solat zohor berjemaah diimamkan oleh bro faysal.
oh ye, bro faysal ni ada peminat di sana. sangat seronok peminat dia nih bila sahabat saya ni setuju nak ambik gambar dgn dia. kira sporting la jgk.

hm.. smpaila masanya untuk kami pulang ke bumi uia. buat sahabat2 yang turut serta program nih, terima kasih banyak2 atas bantuan. buat sahabat2 ku yang lain, sesungguhnya kita mempunyai amanah yang amat2 berat. kitalah penyambung dakwah rasulullah. kita amat beruntung dapat menjejakkan kaki di menara gading. masyarakat di luar sana amat mendambakan panduan dan kerja2 dakwah kita. moga kita sama2 terus tsabat dalam medan dakwah. kupohon moga2 Allah memandu jalan hidupku menjadi hambanya yang taat dan sanggup berkorban demi Islam, insyaAllah. ku doakan moga2 adik2 ni mempunyai masa depan yang gemilang dan mereka juga mampu menjadi hambaNya yang patuh pada segala suruhanNya.

Kenangan di Rumah Nur Salam...

Wednesday, November 21, 2007

Kenangan MPPUIAM - Sincere, Reliable, Committed

Cuti semester memang dinantikan oleh kebanyakan kawan2 ku. saya pun suka jgk cuti. tapi kalau lama2 duduk kampung nih, mahu bosan rasanya. maklumlah, kawan2 sebaya kebanyakannya dah keje n yang masih belajar pulak, jadual cuti mereka berlainan sket. apa2 pun selamat bercuti kepada semua.
sperti biasalah, pasti saya akan mengadap komputer kesayangan. saya pun bukak la semula folder SRC. banyak sangat kenangan yang berlaku. baik manis mahupun pahit. tiba2 terasa nak berkongsi dengan sahabat2 pengalaman perjalanan setahun ditaklifkan amanah sebagai SRC uiam.

selepas syura pertama di UIAM Kuantan...

keje kene jalan jgk w'pun tak endorse lagi!!


group binding : shukri berlakon je tu. buat2 tiup pulak.


candid!! : endorsed jgk akhirnya...

saya, hazraat, izuwan n abg ibni bersama2 sub-com.

Haa.. ni baru je endorsed. banyak lagi pengalaman yang dilalui. hm, kalau ikutkan, pengalaman 4 bulan pertama digantung tak bertali sememangnya agak mengajar diri supaya bersabar. tatkala inilah diriku mulai kenal siapa yang prejudis, siapa yang menyokong, siapa oportunis, siapa kawan dan lawan. segala2nya ter'jahar' di depan mataku. mungkin ini hikmah yang Allah tunjukkan supaya diriku lebih berhati2 dalam menilai orang2 di sekeliling. saya hanya mampu berdoa agar peristiwa ini tak berulang pada src kali ni. bagi saya, tak sepatutnya perkara ini belaku di sebuah pusat pengajian yang bertaraf antarabangsa. golongan cerdik-pandai pasti boleh menilai dengan baik. kesannya pada rakan2 mahasiswa. saya dambakan keberanian rakan2 mahasiswa. bukan kita ingin menentang. tapi kita perlu sedar kita punyai hak dan kita perlu perjuangkan hak kita.

Wednesday, October 24, 2007

Tazkirah menarik

Sesekali kita diuji dengan sesuatu, jarang sekali kita ingin kembalikan ia kepada Allah... dan adakalanya kita lupa kepada nikmat2 lain yang Allah beri selama ni. Malah ada antara kita langsung tidak merasa sedar betapa berharga apabila diri mendapat nikmat untuk mengenali Allah selaku Pencipta dan Pemilik alam dan diberi pula peluang menghadap Nya saban hari. Kita sering berharap untuk bertemu muka dengan penulis novel yang kita baca nukilannya, pelakon yang kita tonton filemnya dan tidak kurang pula ada yang merasa cukup bangga dan merasa dirinya cukup bertuah apabila dapat berjumpa dengan pemimpin dunia. Persoalannya sejauh mana kita mengenal pencipta kita? Sejauh mana keinginan kita untuk bertemu Nya? Sejauh mana kita merasa bangga dan bertuah sekiranya berpeluang menghadap Allah SWT? Sememangnya kita berada dilandasan untuk menghadapnya pada saban hari.
Kemudian... kita tanyakan juga, sejauh mana kita merasai nikmat dan bangga berada dalam suatu organisasi yang pimpinannya adalah kekasih Allah... Nabi Muhammad SAW. Seorang manusia yang tidak meminta untuk diundi dan tidak berkempen untuk meraih simpati... malah baginda dengan penuh keikhlasan memberi sepenuh jiwa raga memimpin dunia yang penuh kesesatan, kegelapan dan kejahatan menuju cahaya kebenaran, menerangi kehidupan dan menyuburkan kebaikan bagi ummat manusia seluruhnya. Dengan kepimpinan Rasulallah SAW ummat Islam berjaya menunjukkan kepada dunia model sebuah pemerintahan yang disegani, dihormati malah dicemburui. Maka tidak hairanlah jika ada saja manusia yang tidak senang dengan usaha-usaha untuk mengembalikan Islam ke pentas kepimpinan dunia sepertimana yang pernah dinikmati suatu ketika dahulu.
Jadi bagi kita yang mengaku bahawa diri kita adalah pengikut Nabi Muhammad SAW, apakah kita benar2 mengenali peribadi baginda yang paling mulia itu? Sejauhmana kita berpegang kepada hadis2 dan ajaran manusia agung ini? sanggupkan kita mempertahankan akhlak, peribadi dan ajaran baginda sekiranya dinodai dan dicabar oleh manusia sekarang hingga hari kiamat?
Memang mudah untuk kita berkumpul sambil makan, minum dan berhibur... tapi sanggupkah kita berkumpul semata2 mendengar dan mempelajari isi kandungan kitab al-quran sunnah baginda? Jika kita sanggup melakukan apa sahaja demi kepentingan dunia dan peribadi maka adkah sanggup untuk kita mencabar keupayaan untuk melaksanakan dan merealisasikan perintah Allah SWT dan Rasulallah SAW?
Saya tinggalkan lembaran ini dengan segala macam persoalan... untuk kita sama2 tepuk dada tanya iman... wallahua'lam.

"sejam dalam hidupmu yang diisi dengan ketaatan kepada Allah maka akan digantikan dengan berhari-hari yang kekal di akhirat... maka tekunlah engkau walau satu jam dalam sehari untuk berada di tikar sembahyang kerana yang demikian itu ibarat memasukkan wang pelaburan ke dalam tabungan hari kemudian"

Wednesday, October 17, 2007

Pandangan ulama tentang muzik


Pandangan ulama tentang muzik

Sheikh Mahmud Shaltut, bekas Sheikh al-Azhar berpendapat bahawa mendengar suara indah dan merdu sama ada daripada binatang, manusia atau apa-apa alat atau ada kecenderungan untuk mempelajari sesuatu daripadanya adalah keinginan untuk memenuhi tuntutan nalurinya.


Selama perkara itu tidak melalaikannya daripada kewajipan agama, bersesuaian dengan nilai akhlak dan bersesuaian pula dengan kedudukannya, maka ia diharuskan.

Hadis yang difahami oleh ulama sebagai mengharamkan nyanyian adalah penafsir yang terikat dengan hiburan murahan, arak, perempuan, maksiat dan pelac
uran. Hadis itu tidak boleh difahami secara mutlak.

Oleh itu mendengar nyanyian dan muzik yang bercampur dengan perkara haram adalah haram. Jika nyanyian dan muzik itu bersih daripada unsur haram, maka haruslah mendengarnya.

Ali Tantawi pula berpendapat bahawa syarak tidak mengharamka
n mendengar nyanyian dan muzik daripada seni kata yang tersusun elok. Ia seperti yang dibolehkan manusia mendengar suara merdu burung seperti burung merbuk. Hal ini bererti nyanyian dan muzik bukan haram pada zatnya, tetapi diharamkan kerana ada unsur lain yang mempengaruhinya. Pertama, kerana susunan kata yang haram.

Kedua, penyanyi perempuan menyanyi untuk lelaki yang bukan mahramnya.

Ketiga, masa persembahan nyanyian yang menghalang kewajipan agama atau melalaikan orang.

Keempat, majlis yang disertai minuman haram dan percampuran lelaki dan perempuan yang tidak terhad.

Kelima, kesan nyanyian kepada pendengar tertentu yang membawa kepada berkelakuan buruk.

Jika nyanyian itu bersih daripada unsur itu, maka adalah tidak haram dan ia adalah harus seperti asalnya. Adapun keadaan persembahan nyanyian masa kini yang dilakukan oleh penyanyi lelaki dan perempuan, dengan pendedahan aurat dan percampuran bebas, membazir wang dan meletakkan penghargaan yang tinggi kepada penyanyi lebih daripada kepada ilmuwan, pendidik dan sebagainya, maka tidak syak lagi ia adalah haram dalam Islam.

Muhammad al-Ghazali pula berpendapat bahawa nyanyian dan muzik yang tidak mengandungi unsur haram adalah tidak haram. Ia banyak membawa hujah yang digunakan oleh Ibn Hazm dan Imam al-Ghazali. Tetapi beliau mengharamkan nyanyian dan muzik serta perkara lain yang bercanggah dengan akhlak Islam seperti patung, gambar lucah, tarian secara individu dan kumpulan kerana semuanya ini seni yang jijik dan buruk dan bukannya seni yang indah dan menarik.

Yusof al-Qardawi pula berpendapat bahawa persoalan nyanyian tanpa muzik dan yang diiringi dengan muzik adalah persoalan yang dibincangkan oleh ulama sejak kurun pertama lagi. Ia menimbulkan pelbagai pendapat, ada yang disepakati dan ada yang berb
eza.

Ulama sepakat berpendapat semua nyanyian yang mengandungi unsur fasik, pelacuran atau mendorong melakukan maksiat adalah haram. Nyanyian itu sendiri ialah susunan kata-kata, jika baik kata-kata yang bercanggah dengan adab dan akhlak Islam, maka hukum
nya haram.

5 perkara jadikan hiburan haram

Majoriti ulama seperti Imam al-Shafie, Maliki dan Qurtubi berpendapat bahawa nyanyian yang biasa dinyanyikan dalam kehidupan harian seperti nyanyian untuk meringankan mengangkat barang yang berat, meringankan perjalanan musafir, mempercepatkan perjalanan ke medan perang, menenangkan anak menangis dan jika tidak ada lirik kotor, lucah dan perkara haram dibolehkan.

Begitu juga dibolehkan mencipta syair yang menggalakkan orang mencintai akhirat dan bencikan keburukan dunia serta nyanyian pada majlis perkahwinan, yang menggalakkan ketaatan kepada Allah dan berakhlak mulia.

Diperhatikan pendapat ulama dalam memahami dalil daripada al-Quran dan hadis mengenai nyanyian, menunjukkan pada dasarnya ia tidak haram. Tetapi hukumnya akan berubah menjadi haram disebabkan oleh seni kata yang haram seperti perkataan lucah, memuja dan memuji perkara haram. Begitu juga cara persembahan yang tidak menutup aurat dan pergerakan yang menaikkan nafsu. Selain itu, dihidangkan minuman keras, persembahan yang melekakan di sepanjang malam dan sebagainya.

Imam al-Ghazali berpendapat bahawa mendengar nyanyian ada yang harus dan sunat. Selain itu, ada pula haram.

Nyanyian yang haram disebabkan oleh lima perkara yang mencorakkannya iaitu penyanyi, alat muzik yang digunakan, susunan kata, tanggapan pendengar terhadap nyanyian dan pendengar orang awam.

Penyanyi

Penyanyi perempuan haram melihatnya dan mendengar suaranya kerana ditakuti berlaku fitnah. Kedudukan haramnya sama dengan melihat budak lelaki muda, jika melihatnya menimbulkan fitnah. Perkara ini haram kerana disebabkan kebimbangan yang membawa kepada fitnah, bukannya haram kerana nyanyian.

Alat muzik

Alat muzik yang digunakan dalam nyanyian ialah adat yang menjadi simbol kepada majlis maksiat dan minum arak seperti serunai, biola dan rebana qublah. Menurut al-Ghazali ketiga-tiga jenis alat muzik ini ditegah. Manakala yang lainnya adalah harus.

Seni kata

Seni kata yang digunakan mengandungi celaan, cacian serta membohongi Allah, rasul-Nnya dan sahabat seperti lirik yang dilagukan oleh golongan yang mencela sahabat semuanya haram. Begitu juga seni kata yang menggambarkan keindahan perempuan secara khusus di hadapan lelaki.

Tanggapan pendengar

Tanggapan pendengar terhadap nyanyian yang boleh mendorong kepada nafsu lebih banyak daripada yang lain seperti seorang belia yang masih muda remaja, maka haramlah hukumnya.

Pandangan orang awam

Pandangan seorang awam yang kurang perhubungannya dengan Allah dan suka mendengar nyanyian. Jika banyak masanya dihabiskan mendengar nyanyian, maka boleh membawa kepada kerja-kerja yang tidak berguna dan sia-sia.

Syaitan guna muzik lalaikan manusia

SENI suara sama ada bunyi-bunyian, muzik dan nyanyian adalah sebahagian daripada budaya hidup manusia. Setiap bangsa mempunyai seni suara yang tersendiri. Pada umumnya seni suara bertujuan mendapat hiburan dan keseronokan.


Antara hiburan yang dapat menghibur jiwa dan menenangkan hati serta mengenakkan telinga ialah nyanyian. Hal ini dibolehkan oleh Islam, selama tidak dicampuri cakap kotor, cabul dan yang kiranya dapat mengarah kepada perbuatan dosa.

Tidak salah pula kalau disertainya dengan muzik yang tidak membangkitkan nafsu. Bahkan disunatkan dalam situasi gembira, guna melahirkan perasaan riang dan menghibur hati, seperti pada hari raya, perkahwinan, kedatangan orang yang sudah lama tidak datang, saat walimah, akidah dan pada waktu lahirnya seorang bayi.

Jelasnya, Islam adalah agama yang lengkap dan sempurna. Kedatangannya untuk memberi rahmat kepada alam seluruhnya. Ia bukan untuk menyekat dan menghalang minda serta kecenderungan manusia, tetapi membimbing dan mengarah ke arah kebaikan dan kemuliaan insan.

Justeru, Islam membebaskan manusia daripada belenggu kongkongan dan kawalan nafsu dan syaitan.

Dalam membincangkan mengenai muzik dan nyanyian ada beberapa pandangan dan tafsiran ulama terdahulu dan terkini terhadap nas al-Quran dan hadis mengenainya.

l Dalil al-Quran.

Allah berfirman bermaksud: “Dan antara manusia (ada), orang yang mempergunakan perkataan yang tidak berguna untuk menyesatkan (manusia) daripada agama Allah tanpa pengetahuan dan menjadikan agama Allah itu sebagai ejekan. Mereka berhak menerima azab yang hina.” (Surah Luqman, ayat 6)

Kebanyakan ulama tafsir berpendapat bahawa ‘laghwa al-hadis’ ialah nyanyian. Allah berfirman yang bermaksud: “Pujuklah (wahai iblis) siapa yang engkau mampu antara mereka dengan menggunakan ajakanmu Sawtika.” (Surah al-Isra’, ayat 64)

Mujahid menjelaskan ajakanmu (Sawtika) dalam ayat ialah nyanyian dan serunai. Allah berfirman yang bermaksud: “Dan penyair-penyair itu diikuti oleh golongan yang sesat. Tidaklah kamu perhatikan mereka merayau-rayau di tiap-tiap lembah dan mereka memperkatakan apa yang mereka tidak lakukan kecuali orang yang beriman dan beramal salih, banyak mengingati Allah serta mereka membela diri selepas dizalimi. Dan orang yang zalim akan mengetahui ke tempat mana mereka akan kembali.” (Surah al-Syu’ara, ayat 224-227)

Apa yang dapat difahamkan dalam ayat di atas bahawa Allah mengutuk nyanyian yang digunakan untuk menyesatkan manusia daripada agama Allah. Begitu juga syaitan menggunakan media nyanyian dan muzik untuk melalaikan manusia daripada tanggungjawabnya terhadap agama Allah.

Seterusnya, Allah mengecam penyair yang tidak beriman dan menjalankan kegiatan hidupnya tanpa matlamat, berusaha menyesatkan orang ramai dan mencari pengaruh dengan menggunakan syairnya. Tetapi penyair beriman dan beramal salih serta sentiasa menjalankan tanggungjawab agama dengan baik tidak termasuk dalam golongan yang dikutuk oleh Allah. Hal ini kerana syair mereka mengajak orang ramai kepada kebaikan.

l Dalil hadis.

Dalam sahih al-Bukhari meriwayatkan bahawa Saidatina Aisyah mengahwinkan seorang perempuan dengan seorang lelaki Ansar, maka Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Wahai Aisyah tidakkah ada hiburan berserta kamu kerana orang Ansar gemar kepada hiburan.”

Dalam sahih Muslim pula ada meriwayatkan bahawa Aisyah berkata (maksudnya): “Rasulullah masuk dan bersamaku ada dua jariah (hamba perempuan) yang sedang menyanyi dengan nyanyian perang Bu’ath, lalu Rasulullah berbaring di atas tilam dan memalingkan mukanya.

Kemudian Abu Bakar pula masuk dan menengking aku lalu berkata: “Serunai syaitan ada di sisi Rasulullah. Maka Rasulullah menghadapkan mukanya kepada Abu Bakar dan berkata: “Biarlah mereka berdua.” Selepas Rasulullah memejamkan matanya aku mengisyaratkan dengan mata kepada kedua-duanya maka mereka pun keluar...”

Dalam riwayat lain pula bermaksud: “Abu Bakar masuk dan bersamaku ada dua jariah dari kaum Ansar sedang menyanyi dengan nyanyian orang Ansar mengenai Bu’ath. Aisyah berkata kedua-duanya bukan penyanyi. Abu Bakar berkata: Adakah ada serunai syaitan dalam rumah Rasulullah. Kejadian itu berlaku pada hari raya. Rasulullah berkata: “Hai Abu Bakar setiap kaum ada hari raya, maka ini ialah hari raya kita.”

Ahmad meriwayatkan daripada Anas, katanya (yang bermaksud): “Orang Habsyah menyanyi di hadapan Rasulullah dan menari seraya berkata, “Muhammad hamba yang soleh.” Maka Rasulullah bertanya: “Apa yang mereka kata?” Sahabat menjawab: “Mereka berkata Muhammad hamba yang soleh.”

At-Tirmizi pula meriwayatkan daripada Aisyah katanya, Rasulullah bersabda bermaksud): “Isytiharkan perkahwinan ini dan akadlah di masjid serta palulah rebana.”

Hadis di atas menjelaskan bahawa nyanyian dan bunyian boleh diadakan dalam majlis perkahwinan, hari perayaan dan kebesaran tertentu dan juga peperangan.

Begitu pun, ada nas hadis yang mengharamkan nyanyikan antaranya: Abu Daud meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nyanyian menumbuhkan nifak dalam hati.”

Ahmad meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda bermaksud: “Beberapa orang dari kalangan umatku meminum arak dan mereka namakannya bukan dengan nama arak. Mereka dialunkan oleh suara biduanita dan dihiburkan oleh muzik.”

Hadis di atas adalah sebahagian daripada hadis Rasulullah yang menyebut dengan jelas larangan terhadap orang yang menyanyi, bermain muzik dalam majlis hiburan yang disediakan dengan minuman arak, penyanyi perempuan dan unsur maksiat lain.

CONCLUDING SPEECH BY THE PRESIDENT OF SRC 06/07

CONCLUDING SPEECH BY THE PRESIDENT OF SRC 2006/2007

Assalamualaikum warahmatullah and a very good evening.

Praise is to Allah, Lord of the worlds, eternal Guardian of the heavens and earths, Ruler over all creatures. Him do I praise and from Him do I beg increase of His kindness and His generosity. Peace and blessing be upon the master and seal of the Prophets, and upon the rest of the Prophets and the Messengers, upon the families of them all, and upon all the believers.

Alhamdulillah, we are able to gather and assemble in this annual general meeting 2006/2007.

ANNUAL GENERAL MEETING

As one knows AGM has always been the platform for reflection of what have been done by the SRC throughout the tenure ship. The central concern is whether SRC had served its purpose: particularly to serve the interest of the students as well as the ummah. I believe this task is a burden shouldered on everyone who calls themselves as muslim. For this reason, it can be said that, in a wider sense the purpose of AGM is actually to Muhasabah every one of us, and not SRC office bearers per se. This is because each and every one of us bears responsibility towards our own wellbeing. To ensure our wellbeing is well preserved, everyone must work together hand in hand.

On behalf of the SRC, we had underlined 5 missions to be achieved as you can refer by yourself from the report book. Whatever missions underlined, still the main concern is all about amanah and responsibility. We owe you duties to serve for your needs. I humbly seek apologies for our weaknesses in discharging our duties.

UNITY

Brothers and Sisters in Islam,
Our life is short, but our dream does not have to be. This dream is shared by everyone of us and had been continuously in progress since the time of Prophet Adam a.s. None of us know when we’ll be asked to leave this world. As we are given with the benefit of doubt, we have to utilize all means within our capacity He had given to shoulder our task. In the Day of Judgment, Allah only ask what we have done with our life; He never ask whether we succeed or not, because the outcome of our efforts is in His hands. So, let us not loose hope and faith in Him.

Let us ask ourselves, what have we done in our life? What do we seek to achieve in our life? What much can we do for Islam?

My dear brothers and sisters in Islam,
We are generation that will inherit and be the future leaders. This University has all it takes to produce pro-active students and agents of change of the Ummah. The rule is simple: we have to change ourselves before we can change others. So let us take things one at a time, beginning from our attitude. As the saying, ‘attitude is a small thing that makes a big difference’.

We believe that in order to achieve this noble objective, we should remove the gaps and barriers between us. Without taking this active action, unity and integration will just become a rhetoric and utopia. We must get rid of egoism and selfishness and replace it with the spirit of togetherness, tolerance, ukhuwwah, love and friendship so that we can create a caring community in the campus that will Insha Allah become the foundation for ummatic solidarity: ‘One God One Community.’

Unity is one of the biggest challenges yet to achieve by the ummah today. We least learnt from the history, Muslim nowadays has forgotten that more than 1,400 years ago, Prophet Muhammad SAW had successfully united the Ansars and the Muhajirins in the historic occasion of Hijra.

At one time, it was unity that put the Muslims in the apex of power and civilization. The Muslims dominated the world politics and commercial trade; they were known for their endless quest for knowledge; but these stories of victories and success have now only become part of the history, kept in libraries and museums.

Therefore it is our obligation and responsibility to restore the glorious days of our ummah and this effort should start by uniting ourselves, the students of IIUM, despite the differences of our culture, ethnic and background. Remember, united we stand, divided we fall. It is in the name of Allah and Islam that we should stand united. Let us pray to Allah Taala that this Garden of Knowledge and Virtue will become the cradle of ummatic unity. Set aside our differences and rivalries and let us concentrate on our ummatic agenda. Allah Taala says in verse 59 of Surah an-Nisa’:

“Obey God, and obey the Apostle, and those who are in charge in your affairs; if you are confronting each other; refer it to God and the Prophet, if you have in God and the Last Day.”

STUDENTS’ MORAL AND AKHLAQ

My beloved Brothers and Sisters,

Recently, the moral and akhlaq of our university students became a highly controversial and hot issue of debate and discussion. This is not the time to pin-point fault at others yet self-consciousness should always be deep in the hearts and minds of our students. Today’s university students have lost the respect from the members of the community; not because of their weak performance in their studies, but because of the attitude and behaviour of certain quarters in the students’ community. A famous Malay proverb goes; “Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga”. Therefore, IIUM students, being exposed and instilled with high Islamic, moral and ethical values must take the lead to clean up our name and to rebuild our image so that we can again be respected by the community and more importantly, gain the blessings of Allah Taala. One will be more respected if he is not only knowledgeable but also possesses good akhlaq.

On the issue of moral and akhlaq, I would like to emphasize and highlight an issue which, in my opinion is worth mentioning. As we went through in discharging our responsibilities since the early tenureship until to this moment, there were a number of sabotage incidents, false accusations etc which occurred throughout our tenure. The banners and posters were vandalized and stolen, numbers of pamphlets which accused SRC of something which is not true and based on rumors etc. These become worst during this semester and these culprits even tried to extend their false accusation towards invited speakers who voluntarily came to share their knowledge with IIUM students. The priceless effort of the CONVEST’07 organising committees who had prepared all kinds of promotion was also sabotaged. The banners, posters and even the count-down board made by the committees went missing. Who are these culprits?

My dear brothers and sister,
May I seek your favour? If you happen to know who the culprit is, please do send my regards to him or her. Do tell this person, life is short. Do appreciate this life and holy month of Ramadhan, to purify our heart and seek his forgiveness: as Allah knows the best. May Allah enlighten our heart and grant us husnul khatimah.

Whether they are our students or not and whether they are with us in this hall now or not is a difficult question to answer. Nonetheless, one thing that is clear to us: these culprits are trying to introduce a very unhealthy culture which is unsuitable with our belief and the Islamic environment in this university. I call for my fellow brothers and sisters, inside and outside this hall to condemn their mala fide act and if they are proven to be among our students, I urge the university authority to take necessary action against them, to the extend of expelling them from this university.

SRC GENERAL ELECTION

Brothers and Sisters,

The SRC General Election is just around the corner and may I offer my sincere advice to my fellow brothers and sisters, the students of IIUM who are eligible to exercise their voting rights. This is the opportunity for you to elect your leaders who can serve you best and more importantly leaders who can uphold and maintain the good ‘Islamic’ image of our university and continue to promote the mission and the vision of our beloved university.

It should also be noted that, a true democracy system would allow a leader to be elected by students directly without the candidate be subjected to any screening session before election. We as the students have rights to choose our own leaders. My hope is that, the distressing story of our late endorsement and unnecessary obstacles by irresponsible persons shall not occur again. We demand the students’ voice and rights are acknowledged and respected by the university authorities. Should this take place again, we are not more than a person who is very good in theory of democracy but very bad in practice; what more a person who call themselves as a muslim, living in an Islamic country.

When a person holds a responsibility, the result is of either two: rahmat or laknat. It is rahmat when it is prosperous and abides with Allah’s command, as shown by Prophet Sulaiman, Ayub and Muhammad s.a.w. It may also be a laknat, when it strayed from the path of Allah’s pleasure as shown by kingship of the Firaun and George Bush. Therefore, we need leaders who are amanah in holding this responsibility.

Plato, a Greek philosopher said: “The punishment which the wise suffer, who refuse to take part in government, is to live under the government of worse men.” So, please make the wisest choice while casting your vote.

For this coming election, I pray that it will run smoothly without any appalling incidents occur which might tarnish the image of IIUM community. I urge the students to contest in a brotherly competition. Kindly remember, this is the contest on who to shoulder this heavy burden of amanah, should you win the election. Thus, I strongly disagree if one decided to contest for other purpose besides to serve the interest of our ummah, such as to gain popularity. Therefore I would like to remind all my colleagues if such goal exists in your heart, do take this Month of Forgiveness as opportunity to seek pardon from Allah S.W.T.

LESSON THAT I LEARNED

My Dear Brothers and Sisters,

Being in this position for a year give me a lot of experiences and lessons. Allow me to share some of them which I inherited from Bro Muhtar’s speech. Indeed, what Bro. Muhtar’s experienced are also experienced by me. They are:

  1. I absolutely of the view that leadership is action, not position!
  2. It is nice to be important, but it is more important to be nice!
  3. Doing right is a might, eventhough might is not necessary right!
  4. Vision without action is a daydream and action without vision is a nightmare!
  5. If you want to satisfy everybody, you will satisfy nobody!
  6. Politics is good, but politicians (some of them, not all) are not so good!
  7. To know that you do not know is the best. To pretend to know when you do not know is a disease. Only when one recognizes a disease as a disease, can one be freed from that disease.

APPRECIATION

Members of the floors,

I seek your permission to say a few words of thanks to the following individuals. Firstly, I would like to thank Yang Berbahagia Ustaz Hamidon Abd Hamid, the Deputy Rector of IIUM for his support and assistance throughout our tenure. My special thanks also goes to Dr. Akmal Khuzairy Abdul Rahman; Madam Martinelli Hashim and IIUM officers who help us throughout our tenure.

I also would like to dedicate my special thanks to my colleagues, the office bearers, and Excos of SRC 2006/2007 and the Sub-committees for their commitment and hard work.

Not forgetting, my sincere gratitude to my loyal assistants, who have kindly assisted me throughout my presidency. They are: Press Secretary cum Research Officer, Bro. Hafiz Badarulzaman, Sis. Hanisah Musa and Sis. Khalipah ‘Amirah Khalip, who has acted as my Personal Secretaries, and last but not least my best friends who always be in my side when I faced difficulties, Bro Anthony and Bro. Lukman.

APOLOGY

Dearest Brothers and Sisters,

Before I rest my case, on behalf on my colleagues, I would like to apologize for any mistake, inconvenience, dissatisfaction or shortcomings caused by me or my colleagues throughout my presidency. I ask for your forgiveness and it is hoped that when my colleagues and I leave this hall after this, there should be no heart-feeling between us. Brothers and sisters, to err is human, to forgive divine.

I would also like to apologize to all my colleagues for all the shortcoming and weaknesses on my part as the president throughout the time we work together. I truly cherished all the moments and memories that we shared together. I sincerely pray to Allah to bless all of you for all the works that have been done.

Though men are sometimes bias in their judgment, I risk myself to leave it to all of you to judge whether the line-up of SRC 2006/2007 is a success or a failure to this university. But as far as we are concerned, we have done the best that we could to serve you and we let Allah Taala to judge our actions and conduct.

DISSOLUTION

Brothers and Sisters,

Finally, to discharge the responsibility placed on my shoulder this evening, in the name of Allah, the Most Compassionate and the Most Merciful, I, Muhammad Zukhairi Muhammed Salehudin, the President of SRC hereby declare the dissolution of the office bearers of the Student Representative Council 2006/2007.

Wassalamualikum warahmatullahi wabarakatuh