Friday, June 5, 2009

Tawaddhuk

Alhamdulillah, minggu lepas bersempena hari lahir Senior Partner kami di Azmi & Associates, kami dapat menganjurkan sesi tazkirah di pejabat kami. Ustaz Norazan sudi untuk berkongsi ilmu berkaitan tawaddhuk.

Sewaktu di universiti dahulu, ketika saya dijemput untuk mengimamkan solat tarawikh, saya mengambil kesempatan untuk berkongsi beberapa peringatan daripada ayat2 suci al-Quran dan juga hadith2 nabi.

Ustaz Norazan memetik ayat yang sama iaitu ayat ke 63 surah al-furqan. Ayat ini menggambarkan bagaimana sifat seorang hamba Allah. Hamba Allah adalah mereka yang tidak membangga diri (tawaddhuk). Malah mereka tidak mencerca, menghina orang lain kerana dalam ayat yang sama, sifat begini adalah sifat orang-orang jahil. Pada penghujung ayat ini disebutkan juga bagaimana sikap hamba Allah apabila mereka berdepan dengan fitnah dan cercaan manusia, mereka akan mengucapkan selamat ke atas orang-orang yang mencercanya.

Tawaddhuk tidak dinilah melalui pemakaian. Bukanlah mereka yang memakai baju yang bertampal2 dikira tawaddhuk. Perkara ini juga harus diseimbangkan dengan sifat adil iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Secara ringkasnya, tawaddhuk ini perlu wujud sesama manusia dan juga kepada Allah. Tidak guna jika seseorang itu dilihat tawaddhuk sesama manusia, tetapi ingkar terhadap perintah Allah.

0 comments: