Sunday, September 13, 2009

Masa kecederaan


Alhamdulillah dipanjangkan umur untuk bertemu pada 10 ramadhan terakhir. Pada ketika inilah disarankan agar kita mempertingkatkan amalan demi memburu lailatul qadar. Pada waktu inilah mujahadah yang tinggi diperlukan.


Mengapa saya mengatakan mujahadah yang tinggi diperlukan? Secara lazimnya, pada hari-hari terakhir inilah momentum untuk beribadah sudah semakin pudar. Maka semestinya mujahadah yang tinggi itu diperlukan. Malah Rasulullah juga menerangkan betapa beruntungnya mereka yang bertemu dengan lailatul qadar; “...dan barangsiapa yang mendirikan ( ibadah ) pada malam lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan penghayatan ( mengharapkan redho Allah ) nescaya diampunkan baginya segala dosa-dosanya yang telah lalu.” - riwayat Bukhari dan Muslim.


Maka, sama-sama kita pertingkatkan amalan kita. Moga-moga kita dipilih olehNya bertemu lailatul qadar. Kita jadikan Ramadhan ini sebagai madrasah untuk kita biasakan diri dengan amal ibadah. Moga-moga perginya Ramadhan nanti, kita sudah terbiasa untuk banyak beribadah kepadaNya:-)

0 comments: